paiviruippo

Työtä ja tuloja on jaettava Suomessa oikeudenmukaisemmin

  • Jakaminen on oikeudenmukaisuutta.
    Jakaminen on oikeudenmukaisuutta.

Kuuden tunnin tehokas työaika päivässä eli 30 työtunnin työaika viikossa ja kansalaispalkka työpalkan tai eläkkeen päälle ovat tulevaisuutta länsimaissa.
 
Työtä ja tuloja on jaettava useampien ihmisten kesken jaksamisen ja terveyden, taloudellisen oikeudenmukaisuuden ja yhteiskunnan toimivuuden takia, mutta myös yhteiskuntarauhan säilyttämisen sekä väkivallan ja rikollisuuden ehkäisyn johdosta. Suomen ei tarvitse tehdä kaikkia samoja virheitä muiden länsimaiden perässä.
 
Tämä voi toimia niin, että työnantaja maksaa työntekijöilleen kuuden tunnin palkan siihen liittyvine kuluineen ja kansalaiset saavat lopun toimeentuloonsa esimerkiksi valtion/ammattiliittojen/kuntien ja muiden vastaavien maksamana kansalaispalkkana.
 
Rahat tähän saadaan kaikkien yhteiskuntaan osallisten ihmisten, tahojen ja suurta voittoa tekevien yrityksien erilaisista vero-, osinko ja pääomatuloista.
 
----------------------------------------
 
Tässä yhteenveto Suomesta vuonna 2018 herättämään ajatuksia, ideoita ja toimenpiteitä paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan saamiseksi kansalaisille:
 
 
Yli 500 000 suomalaista ei saa tekemästään työstä lainkaan palkkaa.
 
Yli 500 000 työssäkäyvää ihmistä ovat köyhiä.
 
Yli 300 000 kansalaista saa ansiosidonnaista päivärahaa tai työttömyysturvaa.
 
Noin 500 000 eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.
 
Lähes 900 000 kansalaista saa asumistukea.
 
Lähes 200 000 kansalaista saa toimeentulotukea.
 
Vähintään 110 000 lasta kärsii köyhyydestä.
 
Vähintään 900 000 suomalaisista on köyhiä.
 
------------------------------------------
 
Suomi ei voi maana jatkaa työllisyys- ja talouspolitiikkaansa sellaisena, kun se nyt on.
 
Työ, työllistäminen, työllistyminen ja Suomen talouspolitiikka on uudistettava vastaamaan todellisuutta siten, että useammat kansalaiset saavat tehdä työtä ja tulevat myös toimeen saamillaan tuloilla ja työstä seuraavilla eläkkeillä.
 
Siksi työtä ja tuloja on jaettava.
 
Siksi kuuden tunnin tehokas työaika päivässä ja 30 tunnin työaika viikossa riittävät hyvin ja kaikille.
 
Siksi kansalaispalkka/kansalaistulo/perustulo/yhteiskunnallinen osinko tarvitaan työtulon tai eläkkeen päälle takaamaan sen, että jokainen kansalainen pystyy elämään saamillaan tuloilla täysiarvoisena, täysin osallisena, tarpeellisena ja arvokkaana jäsenenä tarpeettoman ja arvottoman sijaan tässä yhteiskunnassa.
 
-------------------------------------------
 
Ihmiset pitävät tärkeänä sitä esimerkkiä, jonka he voivat antaa omasta työnteostaan jälkeläisilleen. Se on tärkeää myös koko yhteiskunnan toimivuuden jatkumiselle.
 
Ihmisille on tärkeää myös nähdä aikaansaamaansa työn ja tekemisen jälki ja sillä on suuri vaikutus ihmisten terveyteen.
 
 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Kapitalismi ja markkinatalous yhdessä toimivat siten, että sijoittaja saa tuottonsa, vaikka duunari ei saisi työstään asiallista palkkaa tai menettäisi työnsä. Tämä on se todellinen työelämän jousto.

Järjestelmä pyrkii minimoimaan työvoiman ja maksettavien palkkojen määrän. Siksi ei tilanne voi muuttua mitenkään paremmaksi kuin hetkellisten nousukausien aikana. Se on yksinkertainen mahdottomuus.

Siksi hallitukset työttömyyden vaivaamissa maissa käyttävät huijausta manipuloiden työllisten määrää tilastoissa. Sisäiset levottomuudet ehkäistään vain tulonsiirroilla, joilla sossu pidetään pystyssä. Sekin tie on tullut kuljettua loppuun. Erilaiset tukien ja eläkkeiden leikkaukset ovat edessä.

Listaamasi tukia saavien määrät ovat järkyttäviä. Ne näyttävät vielä pahemmilta, kun niitä verrataan työllisten määrään, joka on tasoa 2,5 miljoonaa. Näistä moni ei ole edes kokopäivätyössä ja monien palkasta ei saada edes valtiolle verotuloja, vain asuinkunnalle, koska palkat niin mitättömiä. Väestöä on kaikkiaan 5,6 miljoonaa. Huoltosuhde on ala-arvoinen.

Ajatuksesi töiden jakamisesta on kaunis vaan esteenä on se, että yhä useampi työ vaatii kovaa kokemusta ja osaamista eikä edes teoriassa sellaisten töiden jakaminen tahdo onnistua. Ihmisten usein kapea-alainen osaaminen on myös jarru asenteiden lisäksi. Moni kertoo saaneensa koumutuksen johonkin työhön eikä hän hevin suostu alaa vaihtamaan. Sitten hän jää helposti muiden elätettäväksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Lisätään tähän, kun on aktiivimallissa mukana ja puhelinmyyjänä saa 5,95 euroa tunnissa taikka provisioina. Niin siinä lykyssä kun saat toisen paremman tuntipalkkaa tarjoavan yrityksen. Kela rankaisee työpaikan vaihtamisesta antamalla 3 kk rangaistuksen.

Eli sinun on pakko hakea töitä ja jos saat työtä, niin et saa poistua siitä. Mikä oikeudenmukaisuutta siinä on? Olaus Petrihan aikoinaan määritti tuomarin ohjeen: Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla laki.

Toimituksen poiminnat