paiviruippo

Kansanedustajat tulisi arpoa

  • Arvonta on oikeudenmukaisin tapa valita kansanedustajat.
    Arvonta on oikeudenmukaisin tapa valita kansanedustajat.

Kansanedustajat tulisi arpoa kaikista täysi-ikäisistä kansalaisista Suomessa.
 
Se takaisi sen, että kansanedustajina olisi parempia ja oikeudenmukaisempia ihmisiä kuin mitä nyt on. Kansanedustajat edustaisivat myös laajempia ihmisryhmiä kuin mitä tilanne on nyt ja ollut menneinä vuosikymmeninä.
 
 
Lisäksi kansanedustajat tulisi arpoa seuraavista syistä?

 
 
1. Nykyään yhä useampi pääsee kansanedustajaksi rahalla (omilla tai muiden) ja suhteilla, mikä on väärin.
 
Rahaa eniten käyttäneistä (20 eniten käyttänyttä) kokoomuslaisia on 15 kpl, keskustalaisia 3 kpl, ruotsalaisen kansanpuolueen edustaja 1 ja 1 demari. Hyvin samanlaisena ja samassa suhteessa lista rahaa eniten käyttäneistä jatkuu. Vain yksi kokoomuslainen ei päässyt eduskuntaan, vaikka pani rahaa palamaan yli 70 000 euroa. Naisia oli muuten TOP 20ssä vain 3 kpl ja he kaikki olivat tietysti kokoomuslaisia.
 
2. Kansanedustajat eivät edusta kansaa koulutuksellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti. Nyt kansanedustajat ovat huomattavasti rikkaampaa porukkaa kuin mitä kansa on. Porvarit ovat yliedustettuina Suomen eduskunnassa. Tavallisten ihmisten ja huonompiosaisten edustus kärsii monin eri tavoin, kun kansanedustajina on vain hyväosaisia ja varakkaita.
 
3. Kansanedustajaksi hakeutuu liian paljon ahneuteen sairastuneita narsisteja, psykopaatteja ja sadisteja, jotka ajavat vain omaa etuaan tai kaltaistensa etuja. Tämä on vahingollista koko Suomelle. Eduskunnan tulee päästä eroon näistä kieroutuneista ja henkisesti kehittymättömistä pelureista, jotka eivät kykene näkemään koko Suomen ja kaikkien kansalaisten parasta.
 
4. Nykyisissä kansanedustajissa on paljon umpikorruptoituneita ihmisiä. Kun kansanedustajat valitaan arpomalla, niin tämä vakava ongelma pienenee huomattavasti.
 
5. Kansalaisista noin 40 % jättää nykyään äänestämättä. Suuri osa heistä sellaisia, jotka eivät näe enää mitään järkeä ja mieltä äänestää nykyisenkaltaisia ehdokkaita. Se on erittäin ymmärrettävää. Jos ja kun kansanedustajana on enemmän koko kansaa vastaavia edustajia, niin äänestysprosentti nousee ja nykyinen porvaripolitiikalla luotu ja kasvatettu demokratiavaje kutistuu eli maamme todellinen demokratia paranee ja lisääntyy.
 
6. Tähän lisäksi kaikki ne asiat, joita en ole huomannut ottaa huomioon, mutta jotka ovat väärin, vahingollisia, haitallisia tai pahasta, kun nykyinen edustajien valintatapa on vielä voimassa. Mitä sinulla tulee mieleen?
 
-------------------------------------
 
Kansanedustajien ja ministerien vaatimukset eli kelpoisuudet ja valat voivat pysyä suunnilleen entisellään, mutta vakaviin talous-, henki- ja väkivaltarikoksiin syyllistyneet voisivat toimia kansanedustajina ainoastaan sen jälkeen, kun tuomio on suoritettu ja korvattu, eikä tuomion suorittamisen jälkeen ole ollut mitään vakavaa rikettä 5-10 vuoteen henkilön rikosrekisterissä. Myöskään maanpetokseen syyllistynyt henkilö ei voisi toimia kansanedustajana eli tämä vaatimus otettaisiin takaisin käyttöön. Tällä tarkoitan Jyrki Kataista ja muita hänen laisiaan, jotka ovat toimineet Suomen etua vastaan.
 
-------------------------------------
 
Kun kansanedustajat arvotaan, niin kansanedustajakausien määrät on mietittävä ja päätettävä tarkkaan.
 
Ehdotan, että 50 % (100 kpl) kansanedustajista saa olla edustajina max 3-4 kautta (12-16 vuotta). Näin taataan riittävä vaihtuvuus.
 
Kansanedustajista 8 % (16 kpl) saa olla edustajina max 5-6 kautta (20-24 vuotta). Tämä voi tuoda jotain pitkäjänteisyyttä maan asioiden hoitoon.
 
Max 7-8 kautta (28-32 vuotta) saa olla kansanedustajina 0,5 % eli 1 edustaja. Suomi ei todellakaan tarvitse yhtään enempää Ben Zyskowiczin kaltaisia loisia eduskunnassa.
 
Kukaan ihminen ei siis olisi kansanedustajana 32 vuotta enempää.
 
--------------------------------------
 
Voiko kansanedustajuudesta kieltäytyä ja voiko luottamustehtävän lopettaa milloin haluaa? Kyllä, jos siihen on riittävät syyt. Ainoa pakko, mikä kansalaisella on elämässä on se, että jokainen meistä kuolee jossain vaiheessa.
 
--------------------------------------
 
Eikö kannattaisikin nyt muuttaa kansanedustajien valitsemistapa vaaleista arvontaan?
 
Porvarithan tulevat vastustamaan tätä henkeen ja vereen asti, mutta he eivät ole ainoita, jotka tässä maassa saavat päättää yhteiskuntamme asioista sekä suhteistamme muihin maihin. Heidän on aika tajuta ja myös kokea se, että he eivät ole yhtään sen kummoisempia kuin kukaan muukaan ihminen Suomessa, vaan tasa-arvoisia muiden kansalaisten kanssa. Järjettömät etuudet ja etuoikeudet tulevat poistumaan, kun eduskunnassa on päättämässä kansalaiset, jotka erottavat oikean ja väärän toisistaan ja joilla on oikeudenmukaisuuden taju jäljellä.
 
Tätä eri luottamustehtävien arvontaa voisi laajentaa kansanedustajista myös kuntatasolle.
 
Europarlamenttivaalit (EU-vaalit) voi pitää entisellään, koska minun ja monen muunkin kansalaisen toiveissa on, että Euroopan parlamentti (EU) eli eliitin sekä rahakkaiden varojen ja etuisuuksien turvaamisen korttitalo romahtaa tulevina vuosina tai jossain vaiheessa. Ikuista on vain lasten leikki.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Miten tuossa toimisi kansanedustajan vastuu äänestäjilleen? Voisi olla siis täysin itsekäs ja korruptoitunut, kahmia etuja ja vaurautta itselleen. Uudelleenvalinnan kun ratkaisisi pelkkä sattuma, ei onnistuminen työssään.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Hyvä Päivi! Kyllä idea on kehittämisen arvoinen.

Lisäksi heitä voitaisiin ottaa palkkio pois, siten että kaikki tehtävän hoidosta johtuvat kulut kylläkin maksetaan. Jos joutuvat rahalliseen ahdinkoon niin faktat esittämällä välttämättömät muutkin menot korvataan.

Voitaisiin myös harkita soveltuvuustestiä, jossa ainakin selvitettäisiin kokonaisuuksien hallintaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olis se ainakin hauskaa, jos sattuisi arvonnassa tulemaan Hakkaraisen tapaisia tyyppejä vaikka parikymmentä.

Ei tulis ainakaan naisten aika pitkäksi. :)

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

Onnittelut! Tämä on toistaiseksi tyhmintä, mitä olen puheenvuorossa lukenut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Kansanedustajat tulisi arpoa kaikista täysi-ikäisistä kansalaisista Suomessa."

Miksei myös pörssiyhtiöiden toimitusjohtajat?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#4:
Tämä edustukselliseksi demokratiaksi kutsuttu systeemi kauhistuttaa niin monia. Siksipä keksitään toinen toistaan järjettömämpiä ehdotuksia. Onhan se tietysti hirveää, että kansalaiset pääsevät vaikuttamaan siihen, kuka heidän asioistaan päättää. Tuollainen arpajaisilla valittu porukka tietysti tekisi satunnaisia päätöksiä joilla ei olisi (toivottavasti) mitään vaikutusta mihinkään, koska todelliset päätökset teksi joku kulissien takana toimiva porukka.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ongelmaksi tosiaan tulee se, ettei arpomalla valituilla kansanedustajilla ole mitään vastuuta hommasta.

Miten olisi rajoitus, että kansanedustajana saa olla vain yhden kauden? Tuollaistahan esim. Milton Friedman ehdotti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ongelmaksi tosiaan tulee se, ettei arpomalla valituilla kansanedustajilla ole mitään vastuuta hommasta."

Ei kyllä nykyäänkään, palkkiovirkoja jaetaan jos ajat oikeita asioita jotka eivät äänestäjiä miellytä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Sitä yhden kauden rajoitusta käytettiin Ranskan suuren vallankumouksen alussa, jolloin perustuslakia säätävä kansalliskokous erehtyi päättämään, että seuraavan kansalliskokouksen vaalissa kaikki perustuslakia säätävään kansalliskokoukseen osallistuneet ovat vaalikelvottomia. Tulokseski saatiin kokematon, intoileva ja tasapainoton kansalliskokous jonka aikana Ranska ajautui jakobiinien hirmuvaltaan. Jos halutaan edes jotensakin toimiva demokratia, moinen rajoitus on typerä. Jos halutaan ohjailtavissa oleva amatööriporukka demokratian kulissiksi, moinen menettely on hyvinkin tarkoituksenmukainen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

En tiennytkään, että tuota olisi jo kokeiltu. Pitääpä lukaista tuosta tarkemmin. Jos asia on noin kuin sanot, niin ei tuo kovinkaan järkevältä kuulosta.

Pekka Pylkkönen

"Kansanedustajaksi hakeutuu liian paljon ahneuteen sairastuneita narsisteja, psykopaatteja ja sadisteja, jotka ajavat vain omaa etuaan tai kaltaistensa etuja. Tämä on vahingollista koko Suomelle. Eduskunnan tulee päästä eroon näistä kieroutuneista ja henkisesti kehittymättömistä pelureista, jotka eivät kykene näkemään koko Suomen ja kaikkien kansalaisten parasta."

Kuvaisit juuri Li Anderssonin ja muutaman tusinan muuta sosialistia.

Ehkä fiksumpaa olisi panna sosialisteille porttikielto eduskuntaan?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos arpomalla saa kansanedustajan palkkiot eikä pelkoa uudelleen valinnasta ole, niin miksi edes käydä eduskunnassa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Arpajaisdemokratia, onkohan sitä jossain jo kokeiltu?

Kuulemani toinen vähän samantapainen ehdotus oli, että kansanedustajien palkat kerrottaisiin äänestysaktiivisuudella. Tämä on ainakin vaikeasti toteutettavissa, kun kansanedustajat päättävät itse omista palkoistaan, vaikka ehkä hyvä idea olisikin. Helpompi saada kansanedustajat luottamaan arpajaisonneen.
Sevennys vielä: äänestysaktiivisuus 50% = 0,5.

Vielä samasta ideapajasta: äänestys alkuunsa kuten nytkin, mutta sitten kuukausittain sähköinen ulosäänestys huonoimmalle edustajalle.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Voitaisiin puolen kuun välein äänestää ulos aina "Heikoin lenkki", jolloin vaalikauden päättyessä olisi jäljellä vähän päälle sata kansanedustajaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Juu, jonkun tv-ohjelman formaatti siinä ideassa oli siiretty eduskuntaan. Tarkoitus, että yleisö seuraisi tarkemmin "sirkusta" ja äänestäisi sitten aina yhden ulos. Ja äänestysväli saattoi todellakin olla kuulemassani ideassa tiheämpi kuin kerta kuussa, jolloin sitä vaihtuvuutta syntyy sopivasti. Tai sitten putoajia oli useampi kerralla.
Parhaimmille anettaisiin pääsy jatkokaudelle ilman varsinaisissa vaaleissa putoamismahdollisuutta?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#12:
Jos oikein muistan, Firenzessä raati valittiin tietyt ehdot täyttävien porvareiden joukosta arpomalla. Ei tämä mitenkään haitannut Medicien valtaa ja aina raatiin saatin Medicien kannattajien (asiamiesten) enemmistö. Vai onko koskaan missään ollut arpajaisia joita ei pystytä manipuloimaan silloin, kun kyllin vahvassa asemassa olevalla on kyllin vahva motiivi.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Nykysysteemi jossa puoluekuri pakottaa edustajat olemaan jotain muuta kuin omaa mieltä on kaukana demokratiasta ja kansan edustamisesta. Parempi nimitys kansanedustajalle nykyään on kansanalistaja ja sen takia vaalit pitäisi toteuttaa niin että äänestettäisiin sitä ehdokasta jota ei missään tapauksessa halua kansaa alistamaan. Sitten vaan ehdokkaista vähiten ääniä saaneet koittamaan miten homma sujuu.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#13
Niin.....paljolti meillä on kansanedustajien edustuslaitos....

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ongelmaksi tulisi se, että puolet valituksi tulleista ei haluaisi ottaa virkaa vastaan, kuka mistäkin syystä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja kaiken pahan lisäksi se olisi se väärä puolisko.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

mielummin että vapaaehtoisista/halukkaista arvottaisiin! Kyllä sinne köyhätkin arvontaan haluaa..

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei sinne haluaisi muut kuin köyhät tai huippurikkaat, joilla ei olisi taloudellisia huolia. Keskituloiset eivät voisi vaihtaa työpaikkaansa neljän vuoden pestiin pienemmällä palkalla, kun samalla joutuisi irtisanoutumaan työstään. Ja kun huippurikkaita on vähän, niin eipä sinne arvonnassa juuri kukaan heistä pääsisi. Eli saavuttaisimme Leninin päämärän - proletariaatin diktatuuri.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ei kai kansanedustajalta mitään työpanosta vaadita? Käy valtipäivien avajaisissa ilmoittautumassa, ja sitten voi neljä vuotta nostaa palkkioita ja tehdä omia töitään?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #24

Eduskunta käsittelee vuosittain noin 300 lakialoitetta, joten kyllä siellä aika monessa äänestyksessä pitää olla mukana, vaikka ei itse keskusteluun haluaisikaan osallistua. Eikä asiaa tule hahmottaa Helsinki-keskeisesti.Lapin miehen on vaikea pitää työpaikkansa Kemijärvellä samanaikaisesti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Poistetaan kaikki mahdolliset vaalit ja siirrytään arpajaisyhteiskuntamalliin.

Aluksi arvotaan viralliset valvojat.

Toimituksen poiminnat