paiviruippo

Mitä monopolien purku tarkoittaa?!

  • Yksi monista nilkeistä!
    Yksi monista nilkeistä!


Kertokaa kansalaisille, että mitä monopolin purku tarkoittaa! 
 
En minäkään tajua sitä kunnolla, joten tehkää kunnon juttu siitä ja etenkin haitoista, siitä mitä syvimmillään tapahtuu valtion omaisuudelle!
 
Tämän verran tajuan:
 
Se tarkoittaa yksityistämistä.
 
Se tarkoittaa, että myydään kaikki mitä valtio = Suomen kansa omistaa heille, joilla on rahaa!
 
Porvaripuolueet tekevät tätä hivutustaktiikalla ja kyseessä on koko valtion = kansan omaisuuden ja rahojen tulonsiirto rikkaiden omistukseen!
 
Ei se tule kestämään kauan, että kaikki on myyty!
 
Mitä sitten? Mistä saadaan puuttuvat verotulot? Keiden taskuista? Ei ainakaan näiden rahakkaiden! Ketkä maksavat kaikki alkoholisoitumisen haitat, kun valtiolla ei ole enää varaa niitä kustantaa? Keiden taskuihin rahat siirtyvät? Ketkä rikastuvat? Ketkä kärsivät? Keitä tämä palvelee ja keitä se ei palvele? Mitä kustannuksia tästä koituu valtiolle eli veronmaksajille? Jne.


----------------------------------
 

1. Alkon monopolin purku vähentäisi viinivalikoimaa.

 

2. Alkon monopolin purkaminen sulkisi 200 myymälää.

 

3. Alkon monopolin purku on merkittävä riski kansanterveydelle.

 

Monopoliasemaan liittyvä saatavuuden kontrollointi, mainonnan rajoittaminen ja hintasääntely ovat yksi tapa alkoholihaittojen vähentämisessä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Mitä monopolien purku tarkoittaa?!''

Ei mitään Suomessa.

Turha koittaa
Kommunismi voittaa
Punatorvet Maamme-laulun soittaa

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Nämä päättömimmät alkoholilait ja täydellisen mahalaskun tehnyt alkoholipolitiika ovat kyllä keskustan ja sen edeltäjien sekä kristillisten aivopieruja.

Pekka Iiskonmaki

#2
Ei Suomea voi järjellä selittää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei monopolin purkaminen välttämättä tarkoita minkään myymistä. Kuljettaahan VR edelleen rahtia, vaikka tavaraliikenteen monopoli on purettu. Mitä taas Alkoon ja sen monopoliaseman purkamiseen tulee, ei asia sinänsä vaikuta valtion verokertymään yhtään mitään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Alkon monopolin purku tarkoittaa sitä että kansalaisten ei enää ole pakko ostaa alkoholiaan sieltä mistä poliitikot ja virkamiehet näille -korkeudessaan- sallivat. Vaihtoehtoja ja tarjontaa voi sen jälkeen katsella muualtakin. Tai halutessaan olla katsomatta. Kukin mielensä mukaan.

Ei se Alkon loppua merkitse vaan sitä että valtion alkoholikaupan on jatkossa toimittava samoilla ehdoilla kuin kilpailijat kotimaassa ja ulkomailla.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

En pidä kokoomusta talous- enkä markkinatalouspuolueena, vaan "bisnestä kavereille"-puolueena.

Ei jatkoon.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Monopoli tarkoittaa sitä, että pelkästään yksi yksittäinen toimija saa toimia tietyllä markkinalla. Monopoli ei aina ole valtion hallussa.

Monopolin purkaminen tarkoittaa, sitä että päästetään markkinoille muitakin toimijoita monopolitoimijan kilpailijaksi.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

- "Eurooppalaisuus" ja "holhous". Pahimman luokan populismia. Uppoaa tosin hyvin itsekkäisiin, ahneisiin, omahyväisiin, hyväosaisiin ihmisiin, jotka itse kutsuvat asennettaan yksilönvapaudeksi.

Kokoomus ajaa asioita valehtelemalla ja sanahelinällä. Pahimman lajin populismia. Ei ole olemassa mitään "eurooppalaista alkoholipolitiikkaa", johon asiassa voi vedota. Toisten maiden tilanteeseen vetoaminen on lisäksi puhdas virheargumentti. Ehkä muiden Euroopan maiden pitäisi ottaa mallia Suomen alkoholipolitiikasta. Tätä tukevat tutkimukset: monopoli on tehokas tapa vähentää alkoholin kulutusta ja näin sen terveyshaittoja.

Toinen onneton asia on kokoomuksen ajama egoismi ja vahvemman oikeus eli itsekkyys. Yhteiskunnan pitäisi pitää huolta heikoimmistaan, mutta kokoomus pitää huolta vain yhteiskunnan vahvimmista ja hyväosaisista. Holhouksesta puhuminen on valhe, sillä mitä tahansa rajoitusta voi kutsua holhoukseksi. Sana holhous uppoaa kuitenkin näihin alussa mainittuihin "yksilönvapauden"kannattajiin.

Kokoomus sallii holhouksen monessa muussa asiassa. Holhouksesta puhuminen on väärä nimitys yksilönvapauden ajamiselle, joka on vahvemman oikeuden ajamista, joka on itsekkyyttä. Kokoomuksen agenda on saada enemmän vapauksia, vähemmän rajoituksia ja vähemmän veroja hyvätuloisten ja hyväosaisten ihmisten mieliksi. Moraalisesti oikea yhteiskunta pitää huolta heikoimmistaan ja ajaa yhteistä hyvää.

Kokoomuksen ihanne on itsekkyys, heikkojen alistaminen, vahvemman oikeus ja rikkaiden ja hyvätuloisten oikeuksien, vapauksien ja etujen lisääminen mistään musta välittämättä. Kokoomus on selkeän antikristillinen puolue. Kokoomuksen ideologia edustaa aitoa pahuutta. Kokoomuslainen itse kuvittelee, ettei hän ole paha ihminen, koska hänellä on hieno puku yllään. Hieno puku korvaa kaiken moraalin. Kokoomus on bisnesmiesten kerho, joka on soluttautunut eduskuntaan. Kokoomus ei aja yhteiskunnan eikä kansalaisten etua, vaan vain yritysten ja hyväosaisten etua. Tämä on aitoa pahuutta. (tämä teksti on lainaus netistä)

- Kokoomuksen linjana on ollut valtiontalouden peruspilareiden murskaaminen. Eikä tilanne parane.

Nämä tekstit ovat netistä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tätä tukevat tutkimukset: monopoli on tehokas tapa vähentää alkoholin kulutusta ja näin sen terveyshaittoja.

Olisiko sinulla antaa esimerkkiä, jossa alkoholin kulutus olisi laskenut monopolin myötä? Suomessahan aiemmin raitis kansa on saatu tehokkaasti ryyppäämään. Ensin kieltolailla ja siten on toteutettu Alkolle annettua tuloksentekotehtävää, joskin surkean tehottomasti, mikä poliitikkoja hallintoelimiin istuttamalla on tietysti oletettavaakin. Juhlapuheissa on sitten puhuttu ylevistä tavoitteista, vaikka todellinen tavoite näyttäisi olleen tuottavan toiminnan omiminen valtiolle rikkomalla törkeästi yksilön perusoikeutta, elinkeinonvapautta.

Käyttäjän paiviruippo kuva
Päivi Ruippo

Alkoholin aiheuttamat haitat ovat Suomessa valtavat:

1. Suomessa alkoholimaksakuolemia on huomattavasti enemmän kuin muissa EU-maissa ja äidin raskauden aikaisen alkoholin käytön seurauksena pysyvästi vammaisia FAS-lapsia syntyy joka vuosi 1 000 lisää maahamme.

2. Alkoholiin liittyviä kuolemia (yli 2 000/vuosi) on nykyisin 20 kertaa enemmän kuin liikennekuolemia.

3. Yli 4 000 lasta joudutaan vuosittain ottamaan huostaan vanhempien alkoholinkäytön takia.

4. Vuosittain kymmenissä tuhansissa väkivaltarikoksissa alkoholi on mukana kuvassa, usein päätekijänä.

5. Joka kymmenes sairaalahoitoa tarvitseva mies makaa sairaalassa alkoholin takia.

6. Suun, nielun ja ruokatorvisyövän saamisen riski on runsaasti alkoholia käyttävällä viisinkertainen verrattuna alkoholia käyttämättömiin.

7. Suomessa 65 000-70 000 lasta elää perheissä, joissa ainakin toisella vanhemmalla on todettu vakava päihdeongelma.

8. Alkoholiriippuvaisten aivovammat ovat 3 kertaa yleisempiä kuin muilla.

9. Alkoholisti sairastuttaa vähintään 10 henkilöä ympärillään.

10. Alkoholistien elinikä on 6–18 vuotta keskimääräistä lyhyempi.

11. Alkoholi estää uusien hermosolujen ja niiden välisten yhteyksien syntymisen, mikä johtaa alkuvaiheessa muisti- ja oppimisongelmiin ja myöhemmin aivojen surkastumiseen.

12. Alkoholismi syntyy salakavalasti ja periytyy vahvasti.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Sun tarvis jotenki osoittaa että monopolin purkaminen vaikuttaisi alkoholihaittoihin merkittävästi.

Alkoholilakiuudistus kaikesta tuollaisesta pelottelusta huolimatta ei sitä ole tainnut tehdä. Pelottelu tuskin toimii enää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hmmmm? Tuo tilannehan on meillä nyt, kun meillä ON Alkon monopoli. Tosin vain kohdassa 1 on vertailu muihin EU-maihin, joten muilta osin ei selviä, miten kauhea tilanne on sellaisissa maissa, joissa ei ole vastaavaa monopolia.

Herää kuitenkin kysymys, käytitkö 12 kohdan listaa tukeaksesi Alkon monopolia vai sen purkamista?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Monopolien purku tarkoittaa sitä, että saat kuluttajana parempaa palvelua halvemmalla, ilman että verokertymä pienenee.

Huomaa, että esim. Carunan tapauksessa monopolia ei purettu, vaan se myytiin. Se oli todella typerää.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Monopoleja on erilaisia.

On tilanteinta joissa valtio on vuosia rakentanut verorahoilla jotakin kuten sähköverkot tai tiet. Jos nämä myytäisiin yritykselle, olisi kuvaamasi kaltainen tilanne. Joku muu voisi periaatteessa yrittää tehdä kilpailevan sähkö- tai liikenneverkoston, mutta eihän se käytännössä oikein onnistuisi.

Sitten on tilanne jossa valtio omistaa kaupan jossa on tuotteita joita muut ei saa myydä. Tämä on lailla säädetty monopoli.

Ensimmäiselle on hyvät perusteet pitää se valtion monopolina. Toisella vähän huonommat.

Jos haluttaisiin säädellä kansan alkoholin saantia, ja se toimisi, alkon monopolille voisi olla hyvä peruste. Käytännössä kansa saa alkoholia kuitenki ruokakaupoista ja aikataulujen jälkeen baarista etc ja mielellään käyttää rahansa siihen, joten se ei oikeastaan rajoita hirveästi mitään. Alkoholilain muutos taas näyttää nyt siltä, että tiukka laki ei edes rajoita kansan juomista kun juominen ei lisäänny vaikka laki löystyy.

Periaatteessa jos alko tuottaisi valtiolle oikeasti merkittäviä summia, se voisi olla sekin toimivahko peruste. Mutta kun valtio saa siitä jonku 30 miljoonaa vuodessa. :D

Valtio voisi myydä alkon ja pistää niillä rahoilla vaikka valtiollisen pelifirman pystyyn ja todennäköisesti tienaisi sillä paremmin kuin alkolla.

Argumenttisi että monopolin purkaminen tarkoittaisi alkon myyntiä on virheellinen. Monopoli on lakitekninen, joten siihen tarvitaan vain lakimuutoksia. Alko voisi edelleen jäädä kilpailemaan muiden rinnalle.

Kuka keksii yhden hyvän syyn pitää alkon monopoli?

Muoks: vastasin vielä ihan blogauksellakin. http://ollimarkkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2550...

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Ruotsissa on Suomea tiukempi alkolipolitiikka ja tulokset ovat kaikkien luettavissa: alkoholismi on harvinaista, ruotsalaisten kansanterveys maailman kärkeä, valtion kirstu pullottaa jne.

Suomen johtavat alkoholitutkijat ja lääkärit pitävät Ruotsin mallia myös Suomen pelastuksena. Valitettavasti pölhöpopulismi valtaa alaa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Huvittavaa, miten olet samaan aikaan huolissasi alkoholin kulutuksen kasvusta (kohta 3) ja siitä, että alkoholia ei myytäisi tarpeeksi monessa paikassa (kohta 2) ja tarpeeksi laajalla tuotevalikoimalla (kohta 1).

Toimituksen poiminnat