paiviruippo

Työn väheneminen on hyvä asia

Siihen, että palkalliset työt vähenevät on alettava suhtautumaan myönteisesti.
 
On päättäjien tehtävä ratkaista se, että miten ihmiset perheineen tai ilman perhettä tulevat toimeen taloudellisesti tulevaisuudessa.
 
Perustulo on yksi ratkaisu ja tämän tulon on riitettävä elämiseen, mutta myös kohtuulliseen kuluttamiseen ja siihen asti, kunnes kuolema kutsuu.
 
 
Mitä ihmiset tekevät lisääntyvällä vapaa-ajalla?
 
Osa ihmisistä keksii ja löytää itselleen mielekästä ja kiinnostavaa tekemistä sekä löytää paikkansa yhteiskunnassa.
 
Vapaa-ajan, urheilun ja kulttuurin ministerin ja ministeriön vastuulle tulee se, että ihmisille tarjotaan lisääntyvissä määrin mielekästä tekemistä, koska monet tarvitsevat erilaista ja ehkä työnomaistakin puuhaa.
 
On myös tiedostettava se, että osalle tulee ongelmia, koska Suomi on ollut niin työkeskeinen yhteiskunta ja siihen meidät on kasvatettu vielä tähän päivään asti. Näihin tuleviin ongelmiin tulee varautua ja löytää myös ratkaisuja.
 
 
Yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen tulee ihmisiä kannustaa aivan eri mittakaavassa, kun mitä nyt tehdään Suomessa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä yhteiskunnalliseen heräämiseen.
 
 
Tekeminen ja työ, josta ei makseta palkkaa, ei lopu maailmasta koskaan. Talkootyötä ja muuta vastaavaa piisaa.
 
On hyvä, että ihmiset osallistuvat, mutta sen ei tule olla mikään pakko, jos ihminen haluaa toimia omissa oloissaan ja hommissaan. Kaikki eivät tarvitse sosiaalisuutta.
 
 
Se palkallinen työ, mitä jää jäljelle koko ajan muuttuvassa yhteiskunnassamme, on jaettava oikeudenmukaisesti heidän kesken, jotka haluavat olla mukana palkallisessa työelämässä.
 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

On tultu siihen tilanteeseen, jota ihmiset on vuosikymmeniä tavoitelleet. Koneet voivat tehdä työt, eikä ihmisen tarvitse.

Nyt sitten pitää hankkia kaikille jotain mielekästä tekemistä ja siinä auttaa perustulo.

Nyt voitais jonkin verran alkaa työpäivää lyhentämään ja työtä jakamaan. Siitä varmaan moni tehostetusti työtä tekevä pitäisi (on vielä töitä, joissa on posketon kiire).

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Automaatio on pelkästään hyvä juttu; On ihan hullua laittaa ihmisiä tarkoituksellisesti tekemään sellaista mitä konekin voi tehdä.

Ihmisten tulee tavoitella kohtuutta kaiken maksimoinnin suhteen. Esim. materiaalinen kulutus on syytä minimoida.

Nykyinen talousjärjestelmä on helvetinkone, jonka oletetaan jatkuvasti kasvavan. Kasvu ei ole itsetarkoitus. Tärkeämpää on sisältö: se mitä tuotetaan, sen laatu sekä sen vaikutus hyvinvointiin.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Voi voi, tekemätöntä työtä on kaikkialla ympärillämme - ettekö sitä huomaa?

Niinhän sitä sanottiin, että laivanrakentaminenkin on "auringonlaskun ala"... ja kuinkas sitten kävikään?

Pekka Pylkkönen

Olisin kovin kiinnostunut kuulemaan että mihin havaintoihin tai tosiseikkoihin nämä 'kohta työ loppuu'- heitot oikein perustuvat?

On myös aika älytöntä, ainakin tällä hetkellä kun työtä vielä on enemmän kuin koskaan, vaatia että saa kuluttaa toisten työn tuloksia vaikkei halua antaa mitään vastineeksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lähitulevaisuudessa robotit säveltäbät, tuttavat musiikkia, kirjoittavat, runoilevat, askaerelevat, kokkaavat ja urheilevat eli sellaista mitä ihminen tekee yleensä vapaa-ajalla. Joten miksi edes vaivautua pelaamaan jalkapalloa jos kentällä hyörii vain robotyeja tai matkustaa lomakohteisiin kun vr-lasit ja virtuaalitodellisuus korvaa lomamatkat. Sitä voi sitten löhötä kotona tekemär0ttä mitään aina syntymästään kuolemaansa asti syöden biomassasta 3D tulostettuja pihvejä, porkkanoita ja perunoita. Kaupassakaan ei tarvitse käydä kun robotit tuo ostookset kotiovelle, eikä ystävienkään luona kun yhteyttä voi pitää vaikka WhatsAppilla. Tälläistä "leppoisaa" tulevaisuutta tulevaisuuden ennustajat ja teknologia hypettäjät ovat ihmiskunnalle povanneet. Jo nytkin robotti osaa keittää puolestasi kahvitkin niin ihmw ettei se samaten juokin sitä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hyviä ideoita, mutta...

Niin kauan kuin työn hedelmät syntyvät tuotantovälineiden omistajien omistukseen ja nuo omistajat ovat pieni vähemmistö ihmiskunnasta, meidän tavallisten tallaajien ideointi on pelkkää ajankulua. Kansan enemmistö ei päätä näistä asioista niin kauan kuin yhteiskunnassa vallitsee kapitalistinen talousjärjestelmä.

Jorma Lehmonen

Melkoista utopiahöttöä.

Mistäs ne rahat sitten sinunkin joutenoloosi kerätään jos kaikki jäävät kotiin vain odottelemaan perustulotilipäivää.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Yli puoli miljoonaa suomalaista työtöntä kisaa balttien ja balkanilaisten ja puolalaisten reppurien kanssa muutamasta tuhannesta työpaikasta. Missä hitossa se tekemätön työ, jota on enemmän kuin koskaan, oikein näkyy? Millaista utopiahöttöä on puhua työhön pakottamisesta vastikkeen saamiseksi? Työttömyyskorvaus ei ole palkkaa pakkotyöstä, vaan korvausta elantonsa menettäneelle. Ja koska ei vielä ole luvallista työttömiä tunkea kaasukammioon parempiosaisten riemuksi, on heidät jotenkin pidettävä hengissä. Heidän uhrinsa pitää taloususkonnon fundamentit pystyssä, koska köyhimmiltähän rikkaat omaisuutensa keräävät.

Tuskin kukaan hyvässä työpaikassa ja eläkevirassa oleva jäisi loikoilemaan perustulolle, kuten änkyräoikeistolaiset höyrypäät pelottelevat. Ja jos joku jäisikin, olisi paikalle sellainen tungos, että heikommat hengiltä tallattaisiin. Ikävä vain, että tällaiset kuvitelmat hallitsevat poliittista keskustelua, vaikka niiden totuusarvo on silkka nolla. Varsinkin maassa, jossa suuremmat yritykset eivät käytännössä maksa veroa lainkaan.

Toimituksen poiminnat